zondag 16 mei 2010

Entert(r)ainer

Toen ik een flink aantal jaren geleden de overstap maakte van de entertainmentindustrie naar de opleiding en trainingsbranche kreeg ik veel reacties. Vaak iets in de trant van: "Dat is toch heel wat anders?". Een vraag die suggereert dat er nog veel werk voor mij aan de winkel is. En opzich klopt dat, want trainen is heel iets anders als publiek vermaken. Maar toch zijn er ook elementen uit de entertainment die je als trainer kunt inzetten. Bijvoorbeeld: humor, contact maken en de aandacht vasthouden.

In de training Sprankelend Presen
teren probeer ik de deelnemers (onder meer) te leren dat een presentatie geen monoloog is. Om de aandacht van je publiek te krijgen en te houden is het van belang dat je de interactie aangaat. Bij een presentatie zijn we vaak geneigd om alles te vertellen wat er moet worden verteld. En als dat één-richtingsverkeer is dan zakt de aandacht al snel weg. Dat merk je misschien zelf ook als je terugdenkt aan presentaties van anderen. Als je zorgt dat er twee-richtingsverkeer is dan blijft de aandacht van het publiek bij jou verhaal.

Een mooi voorbeeld hiervan was een presentatie vandaag op de ASTD conferentie in Chicago http://twitter.com/wernerhoenders: The International Orientation. De nieuwkomers kregen informatie over de ASTD. De presentatoren deden dit op heel interactieve manier. Het publiek werd vragen gesteld. In kleinere groepen kun je hier actief op ingaan. In dit geval konden mensen de hand opsteken. Dat beperkt je wel wat in je vragen, maar het houdt wel de interactie erin. Daarnaast gaven de presentatoren prijzen weg. Degene die het eerst bij de microfoon het juiste antwoord gaf, kon prijzen winnen. Denk hierbij aan buttons, pennen, magazines. Dat hoeven geen grote investeringen te zijn. Het stimuleert deelnemers wel om actief mee te doen.
In de praktijk blijkt dat altijd wel iemand antwoord weet op je vraag. Als presentator kun je natuurlijk ook nog bijsturen. Het is leuker, want er valt iets te winnen. Daarnaast leert het publiek ook nog iets. Mijn entertainmentachtergrond als artiest heeft mij zonder meer geholpen in het vak als trainer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten