woensdag 15 september 2010

Leer je ook als deelnemer als je geen verbeterpunten krijgt in een training?

In mijn trainingen ( op gebied van verkoop en klantgerichtheid) laat ik deelnemers oefenen met eigen ingebrachte casuïstiek.

Gisteren (dinsdag 14 september) verzorgde ik een training voor een bank in Zevenaar. Een deelnemer in de training is stil. Ze was wel betrokken bij het proces en deed gemotiveerd mee. Maar ze stelde geen vragen en participeerde nauwelijks in discussies. Toen ze aan de beurt was om te oefenen, kwam ze met een casus van een klant die een lening wil. Deze lening moet ze volgens de criteria van de bank, afwijzen. Het ging hier om het geven van slecht nieuws en omgaan met de emoties. De klant was verdrietig en boos. Deze deelnemer wilde in dat zelfde gesprek ook het verzekeringspakket doornemen.
Dat klinkt ambitieus. De klant is immers boos en heeft geen behoefte aan inventariserend verkoopgesprek.

Het werd een voorbeeldgesprek van hoe dit effectief kan. Ze toonde begrip en was geduldig. De klant kreeg de gelegenheid uiting te geven aan haar emoties. Daarna maakte ze een natuurlijke brug naar het inventariserende gesprek. Ze benoemde heel expliciet en overtuigend de voordelen voor de klant. De klant ging er in mee. Als trainer geniet ik daarvan. Ik ben kritisch. Een verbeterpunt weet ik altijd te vinden. Het lukte me nu niet. Ik genoot van de manier waarop ze de klant meenam. Na de oefening heb ik haar uitgebreid geprijsd voor haar performance.


Maar ik vroeg ik me wel af: wat leert deze deelnemer nu? Als alles goed gaat en niemand heeft een verbeterpunt voor haar, leer je dan wel als deelnemer? Vanaf dat moment in de training liet ze zich meer zien. Ze participeerde actiever in discussies, gaf zelf meer tips aan anderen en stelde vragen. Maar vooral die brede glimlach die de rest van de avond op haar gezicht stond, blijft me bij. Je kunt dus ook leren dat je heel goed bent in je vak. Leren dat je op je eigen kunnen, kunt vertrouwen. Mooi, toch?

dinsdag 14 september 2010

Verkopen zonder opdringerig te zijn


Voor een vervolgopdracht bij een bank in Zevenaar verblijf ik in het Gelderse Braamt. Het hotel waar ik verblijf spreekt me aan. De training die ik gisteravond verzorgde is om 21.30 uur afgelopen. Ik kom aan bij het hotel. Het is een sfeervol, gezellig hotelletje dat karakter combineert met comfort. De eigenaresse opent de deur voor mij: "dan hoeft u niet helemaal om te lopen. Zal ik uw tas naar boven dragen?" Ze is prettig en klantgericht. We lopen naar boven. Het is al donker buiten. Ze doet het gesloten gordijn even open: "als het morgen licht is, heeft u mooi uitzicht. U kunt de reeën zien lopen".Het spreekt direct tot mijn verbeelding. Het lijkt bijna of het hotel speciaal voor mij is gebouwd. "U kunt nog wat eten als u wi
lt, na een lange dag werken." Ze begrijpt me en begint direct met verkopen. Ik geef aan dat ik geen trek heb. Eigenlijk heb ik dat wel, maar ik weet dat ik dit soort dagen moet oppassen met de lijn. Ze geeft niet op: misschien nog een lekker glaasje wijn?' Misschien straks, zeg ik. In een bepaalde context zou dit drammerig kunnen zijn. Hier is het dat niet, omdat ze het 'in contact' met mij doet. De latente behoefte is gewekt. Even later kom ik toch beneden om een glaasje te halen. Ze vraagt hoe laat ik wil ontbijten. "Wilt u een bescheiden ontbijt of een uitgebreid ontbijt met lekkere gebakken spek, zodat u er weer hele dag tegen kan?" Ze verkoopt enthousiast de meerwaarde. De nacht verloopt prima. Het is een rustig hotel. In de ochtend zit ik aan mijn gebakken ei en kijk naar buiten over de landerijen. De eigenaresse rijdt voorbij op haar paard. Ze zwaait enthousiast. Ik besef dat verkopen helemaal niet opdringerig is, als het met passie voor de klant gebeurt.
Ik bestel nog een espresso.

zondag 23 mei 2010

Terugblik op ASTD 2010 in Chicago, IL

De belangrijkste reden waarom Jim Smith voor mij de nummer 1 van ASTD 2010 is, zit in de energie. Training moet energie en motivatie opleveren. Na de training moet je er zin in hebben om thema's aan te pakken. Dat leidt tot verandering en beweging. Daar gaat training (voor een belanrijk deel) over. Die energie en motivatie had ik na afloop van Jim's 'hot seat'.

Een introductie van Jim Smith jr.

De show van Jim heeft een Amerikaans karakter. Als nuchtere Nederlander moet je daar even aan wennen. Als je daar doorheen bent is het een beleving om mee te maken. De show is erg interactief. In plaats van lang luisteren naar een verhaal, laat hij het publiek actief deelnemen. Die deelname wordt beloond met kleine gifts. Bob Pike gaf hierover ook al tips: 'People like stuff'. En op deze wijze dwing je mensen om betrokken te zijn. Daarnaast waren er veel opdrachtjes die deze betrokkenheid ook vergroten. Verder is Jim's enthousiasme enerverend en inspirerend.

Zijn 5 power E's:
  1. Enthusiasm. Laat oprechte emotie en spirit zien.
  2. Engagement. Laat je betrokkenheid zien. Ook richting een ander. Door oog-contact, stemdynamiek en energieke presentatie.
  3. Excellence. Accepteer niets minder als superieure kwaliteit. Geloof in persoonlijke verantwoordelijkheid en geef rekenschap.
  4. Empowerment. Neem risico en stel de moeilijke vragen. Onderzoek!
  5. Endurance. Krachtige mindset is belangrijk om vol te houden. Het eindresultaat voor ogen.
16 factoren die je beletten om persoonlijk kracht te laten zien:
  1. Gebrek aan zelf-vertrouwen
  2. Lage zelfverwachting
  3. Perfectionistisch
  4. Gebrek aan enthousiasme
  5. Aardig gevonden willen worden
  6. Angst voor gênante vertoningen
  7. Kortzichtigheid
  8. Controle gerichtheid
  9. Angst om risico's te nemen
  10. Lage zelfwaardering
  11. Angst voor mislukking
  12. Angst voor afwijzing
  13. Kritisch levenshouding
  14. Besluiteloosheid
  15. Focus op problemen
  16. Gebrek aan vertrouwen
Gelukkig zijn er 12 strategieën om enthousiasme te genereren:
  1. Wees gecommitteerd
  2. Ken je verbeterpunten
  3. FOTO= focus on the outcome
  4. Richt je op zinvolle invulling van tijd
  5. Wees bang, maar doe het toch!
  6. Zorg dat je waarde toevoegt
  7. Maak jezelf verantwoordelijk
  8. Overwin de omstandigheden
  9. Break de routine
  10. Zoek naar je stretch-zone om je zelf te verbeteren
  11. Gebruik krachtige taal
  12. Vier je overwinningen
De eindsessie was ook erg inspirerend. In tweetallen bespreek je met elkaar waar je trots op bent en welke doelen je nog wil bereiken. Dan bespreek je wat je weerhoudt en wat je daar aan doen kan. Als laatste spreek je met elkaar af hoe je elkaar daarbij kunt helpen. Ik geloof daar enorm in. Dat maakt dat je eerder aan de slag gaat met je leerpunt. En je hebt iemand die je kan ondersteunen.Een buddy. Leuke toevoeging om training in de praktijk te laten werken. Die ga ik zeker gebruiken.

woensdag 19 mei 2010

Het geheim van het creëren van betrokken publiek: V + E + L = B

De workshop van Doug Stevenson-'Story theater'.

Doug start, hoe verrassend, met een verhaal.
Het gaat over hardlopen. Heel beeldend met non-verbale uitingen beschrijft hij hoe hij overtuigd raakte om fit te worden. En dat je tegenslagen moet omarmen. Verander je denken en je verandert je leven.
Mooi om te zien hoe hij zijn eigen filosofie toepast.

Jaaha....straks vertel ik over de
filosofie The Story Theater Methode werkt als volgt:
  • Gedrag is taal. Als je verbale taal gebruikt dan is je publiek minder betrokken dan als je het uitspeelt. Je intuïtieve intelligentie is betrokken als je gedrag laat zien. Dit betekent dus letterlijk als je wilt vertellen dat je als een blok inslaap valt, je dit uitbeeldt i.p.v. erover vertelt. Non-verbale communicatie dus. Je laat je deelnemer leren door ervaring. Ervaren door ze mee te nemen in jouw verhaal. Doug leert ons als trainer 'een film' te zijn.
  • Stilte spreekt. Als je geschokt bent, vertel je dat niet. Je kijkt geschokkeerd en valt stil. Effectiever om je publiek te laten voelen wat jij beleeft. Je houdt de aandacht van je publiek vast.
  • Maak filmbeelden van wat je vertelt. Door het verhaal op deze manier te vertellen, wordt het verhaal ook eigenaar van je publiek. Ze zien het voor zich. De formule van Doug: V + E + L = B. Verbeelding + emotie + logica = betrokkenheid. En training is: het creëren van betrokkenheid.
  • Emotie is de sneltrein naar het brein. Ook al ben je een slecht in verhalen vertellen, het werkt toch!
De beste salesmensen zijn uitstekende verhaal vertellen. Dit geldt overigens ook voor trainers en leiders/managers.

Doug gaat nu live coachen.
Kathy's visitekaartje is uit een doos getrokken. Ze vertelt haar verhaal. Het blijkt lastig voor haar de tips direct uit te voeren. Ze blijft vertellen. Doug instrueert haar niet meer te praten tegen het publiek.....alleen maar hard op denken. Doen alsof het publiek er niet is. Het effect is fascinerend.

Mijn gedachte is wel direct: 'Hier is lef voor nodig. Om zo te presenteren'. Wel ben ik overtuigd dat het tot betere resultaten in presentaties en trainingen gaat leiden. Dus een tip aan mijzelf: "Be affraid and do it anyway!"

De 9 stappen naar een Story-telling structuur:
  1. Zet de context neer
  2. Introduceer de karakters
  3. Begin met de reis
  4. Breng een obstakel in
  5. Overwin het obstakel
  6. De conclusie
  7. Maak je punt
  8. Stel de vraag
  9. Herhaal je punt
Nog wat tips:
  • Kies je verhaal strategisch . Kies een moment van crisis, uitdaging of tegenslag. Verhalen zijn metaforen. Kijk uit naar welke les je publiek eruit leert.
  • Zorg dat elk verhaal een relevantie heeft. Welk punt wil je maken?
  • Je speech en je training heeft humor nodig . Dat geldt niet voor je verhaal. Zoek voor een verhaal in je verleden dat je kunt gebruiken. Hierbij ga je uit van negatieve ervaringen, bijvoorbeeld conflicten, crises.
  • Magie zit in details.
De subtiliteit van 'storytelling' zit in het open laten voor suggestie. Vul niet alles in voor het publiek. Daar kun je het non-verbale inzetten. Met je gezicht kun je uitdrukken wat je anders zou vertellen. Laat het publiek invullen. Dit noemt Doug 'in-moments', m.a.w. er is op dat moment even geen publiek. Eén aandachtspunt: het is een verhaal geen drama. Dus geen overacting.

Cast Away met Tom Hanks is een mooi voorbeeld van een film die voor een groot deel non-verbaal is. Er is weinig woord. Moet hij iets zeggen? Is de film minder goed te begrijpen door het ontbreken van gesproken woord? Ik dacht het niet.

Geweldige presentatie. Ik ga het boek kopen.

Sh*t...uitverkocht! Bestellen maar. Dit lijkt me een mooie performer om eens naar NL te halen voor een event. Bijvoorbeeld voor TrainersNoord

Hoe krijg je deelnemers aan een salestraining gemotiveerd?

Keith Stoneman & Michael Milbourn van Ameritas Life Insurance Corp.

Het valt me op dat de salestrainers (stuk of 4) die heb gezien op ASTD matig presenteren. Veel te weinig interactie. Veel feiten en cijfers. Veel over je zelf en je eigen organisatie vertellen. (in mijn visie gaat sales daar helemaal niet over). Veel vertellen i.p.v. mensen laten doen en ervaren. Ik merk dat op die manier mijn aandacht wegzakt. Ook in het geval van deze workshop is dat zo.

Maar goed de boodschap dan maar:
DESIRE-model
D - Ditch your ego
E - Establish Outcomes
S - Seek
I - InvEst
R - Relevance
E - Evaluate Continously

D - Ditch your ego
Doen wat het beste is voor de groep en ze helpt tot een betere performance te komen
E - Establish Outcomes
Zorg dat je weet wat er uit het traject moet komen. Doe dit van tevoren.
S - Seek
Zorg dat je de juiste mensen spreekt. Als je een sterke visie hebt, verkoop deze bij de klant. Wees een eprformance consultant. Altijd! Zorg dat de vraag die je krijgt ook bij jou hoort. M.a.w. is dit een trainingsvraag? Kun je door te trainen het probleem oplossen? Als dit niet zo is, dan is het verstandig om de vraag van de klant terug te geven.
I - Invest
In mensen, tijd, inzet. Denk aan 'en' tegenover 'of'. Welke investeringen kun je inzetten om het leerproces te vergroten. Een voorbeeld is: coaching-on-the-job.
R - Relevance
Praktijkgericht. Alles moet terugwijzen naar datgene wat ze doen. Volgens Keith zegt 59% van de klanten dat ze relevantie het belangrijkste item vinden m.b.t. training. Als je zelf in de sales hebt gezeten voordat je een sales-trainer bent geweest. Dat helpt. Je weet waar je over praat. Je wordt ook makkelijker geaccepteerd door de doelgroep.
E - Evaluate Continously
What would you keep (houden), what do you pitch (wegdoen)? What would you change (veranderen)? Deze vragen stel je na afloop van iedere training.
Dit doe je ook na 90 dagen.

Eigenlijk niet zoveel nieuws gehoord.

Kirkpatrick 4 levels

Om 7 uur al in een sessie. Krikpatrick is bekend van de 4 niveaus van evalueren. Een leuke workshop van zijn bedrijf. Grappig dat Donald Kirkpatrick zelf ook binnenloopt. Hij vertelt over het ontstaan van de 4 levels halverwege vorige eeuw. Donald noemde het zelf nooit levels. Hij schreef gewoon 4 artikelen in de krant. Uiteindelijk werden dit de 4 niveaus. Leuk.

En over de workshop. Alles draait om een goed intake gesprek en voorbereiding. In dit gesprek stel je je kritisch op en vraag je door naar concrete resultaten die moeten worden bereikt.


Een geheugensteuntje voor een goed intakegesprek:

PARTNER
Pledge to work together
Address jury issues
Refine expactation to measure outcomes
Target critical behaviour reg. drivers
Necessities for success
Executing
ROE = Return on expectation

Pledge to work together
Ga het gesprek aan met de klant over wat het resultaat moet zijn. Je zult als trainer toegevoegde waarde moeten leveren.
Address jury issues
Pas je stijl aan bij die van de klant. Betrek hem actief en maak hem mede verantwoordelijk voor het proces en het resultaat. De klant beoordeelt uiteindelijk je performance als trainer.
Refine expactation to measure outcomes
Je moet de verwachtingen managen. En je moet weten wat je resultaat moet zijn. Als je het doel weet kun je veel effectiever invulling geven aan je programma. Soms weet de klant het zelf niet. Het is jouw rol door geduldig door te vragen om erachter te komen wat hij precies wil.
Target critical behaviour reg. drivers
Wat wil je na de training in concreet gedrag wat de deelnemers gaan doen? Wat moeten ze kunnen na de training? En dit moet altijd gekoppeld zijn aan de resultaten die de klant wil bereiken. Met drivers worden beloningen bedoeld. Beloningen die het gewenste gedrag versterken. Wat gaat de klant doen om er voor te zorgen dat het geleerde vast te houden. Coaching is een voorbeeld van een driver.
Necessities for success
Creëer wat nodig is om succes te realiseren.
Executing
De uitvoering van je training
ROE = Return on expectation
Het gesprek met je klant over in hoeverre de verwachtingen zijn waargemaakt.
meer info: www.kirkpatrickpartners.com

Jimmy Impact


Mijn laatste sessie op dinsdag was bij Jim Smit JR. Op twitter gaf ik aan dat ik zijn 'show' te Amrerikaans vond. Gelukkig ben ik gebleven. Hij had leuke tips en een extreem enthousiasmerende stijl. Ik kan hier wel dingen van leren en kopiëren. In een meer Europese stijl. Dat wel. Erg inspirerend. De inhoudelijke boodschap zal ik binnenkort op het blog plaatsen.

Nog één dag!

18-mei 2010 Werner in gesprek met een robot?
ASTD is bijna voorbij. Morgenochtend ben ik er nog. Om 16.20 vertrekt mij vlucht naar Amsterdam. Vandaag was geweldig. Wat een inspirerende bijeenkomsten. Leuke mensen ontmoet. Goeie ideeën opgedaan. Prachtig!

dinsdag 18 mei 2010

10 tips voor zakelijk schrijven


Jack Appleman is expert op het gebied van 'Business Writing'. Ik heb een leuke workshop van het gevolgd. De tips op een rijtje. Wil je er meer over weten, zijn boek: 10 staps to Succesful Business Writing.

  1. Houd het simpel. Gebruik simpele boodschappen. Dat is krachtiger. Bijvoorbeeld Nike: Just Do It!
  2. Weet waar je begint. Start met outline, free outline. Daarna ga je opnieuw doorheen om het te rangschikken en herschrijven. Soms is schrijven zoals je praat een goede manier om te starten. De meesten spreken makkelijk, maar schrijven ingewikkeld. Als je het duidelijk kan zeggen, kun je het ook schrijven.
  3. Schrijf duidelijk! Jefferson quote: “Never use two words when one will do.”Dus: Less is more. Scan je tekst op onnodige woorden.
  4. Geef grammatica je beste kans. Gebrekkige grammatica doet afbreuk aan je betrouwbaarheid. Train jezelf hierin.
  5. Grijp de aandacht van de lezer. We krijgen zoveel informatie tot ons: e-mail, linkedIn Twitter. Je moet de aandacht pakken van je lezer. Start met de bottomline. Eerst het belangrijkste, je statement en daarna toelichten. Ook hier geldt weer schrap redundantie, woorden die geen toevoeging hebben.
  6. Master email communication. Het blijkt dat we de Onderwerp regel veel te weinig gebruiken. Mag meer. Schrijf uitgesproken mails. Wees duidelijk. Niet: "We moeten snel beginnen...", maar: "Laten we morgen om 9 uur starten". Gebruik expliciete onderwerp regels. Op basis daarvan besluiten mensen of ze je mail gaan lezen.
  7. Kies je woorden zorgvuldig. Voorkom dat je beschuldigend naar de ander overkomt. Wees voorzichtig met je uitspraken. Geschreven woord kan stevig aankomen.

Nog 3 tips:
1. Lees artikelen en kijk hoe goed ze geschreven zijn.
2. Herschrijf. Schrijven is een proces. Dus blijf je teksten herschrijven.
3. Review. Goed schrijven is op een zo simpele manier je boodschap overbrengen

Beter geschreven tekst heeft een positieve reflectie op je bedrijf. En uiteindelijk levert dat meer omzet en winst op. Bovendien verbetert het relaties.

Jack heeft een duidelijke, directe & stacatto stijl. Hij maakt veel gebruik van voorbeelden. Dat verheldert. Zijn tips voor zakelijk schrijven zijn bruikbaar. Mijn Engelse grammatica is weer verbeterd. Doordat hij veel opdrachten geeft blijf je betrokken bij zijn verhaal. En je leert optimaal. Goeie workshop!
.


Virtual training

Het is nog vroeg. De eerste workshop op ASTD start om 7.00 uur. Cindy Huggett is expert op het geven van virtuele training. Ik geloof dat daar een toekomst in zit. Vooral de jonge generatie is erg internet-georienteerd. Zij vinden dit vooral een prettige manier van werken. De meerwaarde neemt vooral toe als er een groot kennis-component aan vast. Wat mij betreft een toevoeging (en niet een vervanging van) op fysieke training.

Hierbij de tien tip van Cindy.

#1 Neem twee computers, zodat je weet wat de klanten zien.

#2 Wees voorbereid

#3 Zorg dat je de software van voor tot achter kent. Elk knopje moet bekend zijn voor je.

#4 Maak gebruik van een producer. Iemand die zorgt voor de logistieke zaken.

# 5 Leer snel typen

#6 Bouw trainingspauzes in. (door opdrachten te geven aan de deelnemers, bijv. een video te bekijken)

#7 Oefen (hoe je je training wil laten verlopen, hoe de software werkt, hoe je effectief werkt met je producer en hoe je multitasking hanteert)

# 8 Wees je bewust dat je al aan het Multi-tasking bent in een face-to-face training.

#9 Weersta de verleiding om te veel te doen. Let daarbij vooral privé aangelegenheden die je les verstoren (telefoon, e-mail pop-ups, huisdieren die rondlopen en lawaai maken)

#10 Weet wat je kunt laten schieten en waar je op in moet gaan.

De tips zijn in mijn beleving veelal open deuren. Voor degenen die er meer over willen weten, haar boek heet: Virtual Training Basics